AUG 28 – SEPT 11, 2022: NRC Academiereis Zijderoute met Annette Nijs, Uzbekistan, China

AUG 28 – SEPT 11, 2022: NRC Academiereis Zijderoute met Annette Nijs, Uzbekistan, China

De zijderoute, kraamkamer van de westerse beschaving

Uniek aan deze NRC Academiereis:

 • Vooraankondiging
 • In gezelschap van China-expert Annette Nijs
 • Inleidende studiedag
 • Mogelijkheid verlenging van de reis in Beijing
 • 15 dagen
 • Rondreis door Oezbekistan en China

Ik ben geinteresseerd >

De reis in het kort:

Namen uit een spannend jongensboek lijken het: Samarkand, Buchara, Tasjkent, Turpan, Dunhuang, Jiayuguan en Xi’an. Stuk voor stuk zijn het zeer oude en mythische, bijna sprookjesachtige steden. Bezoek deze oude en nieuwe zijderoute samen met voormalig staatssecretaris en China-expert Annette Nijs. Ervaar de geschiedenis van de kraamkamer van de beschaving in en zie met eigen ogen hoe de New Silk Roads aan het ontstaan zijn, waarlangs de huidige Global Economy haar producten vervoert.

Wie eerlijk naar de wereldgeschiedenis kijkt ziet dat het beginpunt van de westerse beschaving niet rondom de Middellandse Zee maar ten oosten van de Kaspische Zee. Het idee dat Europa ontstaan is uit de opeenvolging van de Hellenistische wereld, het Romeinse Rijk en de Renaissance getuigt van een vergaande historische bijziendheid. Al deze beschavingen, die wij de wieg van Europa noemen, hebben alleen tot bloei kunnen komen door de contacten die ze hebben gehad met andere, oudere beschavingen die via de zijderoutes nieuwe producten en ideeën naar het westen brachten. Die contacten resulteerden in een global economy waardoor er Chinese zijde werd gedragen door de elite van Carthago, rijke Perzen aardewerk gebruikte uit de Provence en kruiden uit India opdoken in de Afghaanse en Romeinse keuken.

De Oezbeekse steden Buchara en Samarkand waren kruispunten op de zijderoute en ademen nog de oriëntaalse sfeer van Duizend-een-Nacht, van sultans en harems, moskeeën en madrassa’s, kamelen en karavanen. Deze oude binnensteden prijken oogverblindend mooi op de Unesco-Werelderfgoedlijst. De Oezbeekse cultuur is gevormd door vele verdwenen culturen als de Bactrische, Sogdische en Partische en volkeren als Koechanen, Tocharen, Arabieren, Perzen, Turken en Mongolen.

China exploreerde onder de Han-keizers (2de eeuw voor Chr. – 2de eeuw na Chr.) de gebieden ten westen van het keizerrijk en stuitte daarbij op al bestaande handelsroutes in Oezbekistan en Perzië. Zo kon de zijderoute ontstaan waarvan het beginpunt lag in de oostelijke Middellandse Zee en het eindpunt ver in het midden van China. Tijdens de Tang-periode (6de eeuw na Chr.) groeide China uit tot een wereldmacht. Haar hoofdstad Xi’an was het beginpunt van de zijderoute waarover de handelskaravanen naar het westen voerden. De resten van deze bloeiperiode zijn nog overal in deze stad te vinden. Maar het allerberoemdst is de opgraving van het terracottaleger van keizer Qin Shi Huang. De woestijnsteden Turpan en Jiayuguan zijn spectaculaire voorbeelden van klassieke Chinese steden op de zijderoute.

Annette Nijs over China en de nieuwe zijderoute:

‘De New Silk Road gaat de geschiedenis in als de nalatenschap van de Chinese President Xi. Waar vroegen handelaren met kamelen over rulle zandwegen liepen, daveren nu treinen met containers, nog steeds via oude zijderoute steden zoals Xi`an, Turpan, Samarkand en Bouchara, enerzijds naar Iran en anderzijds naar Duisburg. Vandaar brengt een Nederlands transportbedrijf de vracht naar ons eigen Tilburg en laadt Europese whisky, babymelk, medicijnen en machines in voor de reis terug naar het Oosten. Naast nieuwe supermoderne snelwegen, spoorwegen, zeehavens, olie- en gaspijpleidingen en elektriciteitscentrales is er ook nog de veel minder bekende Nieuwe Cyber Digitale zijderoute: geavanceerde internationale netwerken voor telecommunicatie, e-commerce, slimme logistieke centra , artificiële intelligentie om fabrieken te robotiseren en fabrieksdata te analyseren, blockchain voor internationale financiële transacties en zelfs een ruimteproject om de aarde te observeren om klimaatrampen vroeg op te sporen. Internationale traditionele cultuurfestivals, promotie van moderne film en internetkunst: het kan de mensen langs de Nieuwe zijderoute – twee derde van de wereldbevolking in minstens 75 landen – dichter bij elkaar brengen. Bescherming van het oude zijderoute erfgoed op zo’n 500 locaties heeft ook de aandacht. In 2014 kregen al 33 locaties daarvan – in China, Kazakstan en Kirgizië – de status van World Heritage. Zo wordt de geschiedenis van de oude en nieuwe zijderoute verbonden. Tijdens de reis door Oezbekistan en China zal zich deze spannende verbintenis langzaam maar zeker ontvouwen.’

Gaat u mee?

Ik ben geinteresseerd >

China - EU

Learn more

China Economics

Learn more

China Tech

Learn more

China Bizz

Learn more

China Life

Learn more

China Must Reads

Learn more

Past events >

NOV. 26, 2021 HORASIS Asia Meeting | Chair Panel Business Leaders in Times of Turbulence
OCT 18-20, 2021 BOAO FORUM FOR ASIA Global Economic Development and Security Forum
OCT 14, 2021 HEMINGWAY Professional Governance ‘Goede Morgen Commissaris’
JUNE 8, 2021 HORASIS Global Meeting “Taking a Start-up Beyond Post-Covid” chaired by Annette Nijs
MAR 25, 2021 NEN Royal Netherlands Standardisation Institute “Verklein Kwaliteits Risico’s in China”, online met Annette Nijs
MAR 18, 2021 HORASIS Meeting on the USA “The Potential Mistrust in Technology” chaired by Annette Nijs
MAR 1, 2021 LEIDEN ASIA CENTRE en Krijger & Partners “China Waarden & Mensenrechten”, webinar met Annette Nijs
NOV 30, 2020. Horasis Asia Meeting | Disruptive Technology Panel
OCT 1, 2020 Horasis 2020 The New Unicorn Ventures
OCT 9 , 2020 IAM Global Forum Impending Global Leadership Challenges
JUNE 8, 2020: Global Health Industry Cooperation Conference – Hangzhou, China.
FEB 11, 2020: Herman Centraal Arnhemse Talkshow – Luxor Live, Arnhem, 19:30 pm
FEB 6, 2020: Europa in transitie; positie van Europa in de wereld, Driebergen-Rijsenburg
JAN 22, 2020: The China Factor, Okura Executive Circle, Amsterdam
DEC 7-13, 2019: Join us to China – Beijing – Shanghai – Hangzhou – Shenzhen
NOV 25, 2019: HGRV Business Dinner 2019, Amsterdam
NOV 1-2, 2019: The Second Sino-International Entrepreneurs Summit, Wuhan and Qingdao – China
OCT 30, 2019: 3rd International Friendship Award, Barcelona
SEPT 11, 2019: FD Circle meets FD Young Circle – China: Better be prepared
AUG 18, 2019: NRC Academiereis Zijderoute, Met Annette Nijs
JULY 26, 2019: Amsterdam Lezing – De Nieuwe Zijderoute
JULY 1, 2019: 98th Anniversary of the Party
JUNE 13, 2019: Logistics & Real Estate in Belgium 2019, Antwerp
JUNE 10–11, 2019: 10th Sino-European Entrepreneurs Summit, London
JUNE 2019: Advise to Dutch Government Advisory Committee on China
MAY 19, 2019: The 4th Yueying Women Leadership and Sustainable Development Forum, Beijing
MAY 13, 2019: Global High-End Manufacturing Summit in Changsha, China
MAY 9, 2019: The China Strategy, 5G and Huawei – The Hague
MAY 7, 2019: The Constitution of China, Brussels
APRIL 11, 2019: The Growth Forum in Lisbon
Top