meld je aan bij arthurvangemert@bsn.eu
WE MOETEN HET OVER CHINA HEBBEN
We staan we voor een groot dilemma, een dat steeds groter lijkt te worden: hoe willen we ons tot China verhouden? Als persoon, als organisatie, als Nederland.
Angst voor het gele gevaar en boosheid over mensenrechten maken dat in Nederland – en ook in andere Westerse landen – het aantal mensen dat vindt dat President Xi een goede rol speelt in China en de wereld afneemt. Op dit moment is bijna twee derde van de mensen in ons land negatief over China. De gemoederen in gesprekken over China kunnen soms hoog oplopen. China is een groot land en wordt steeds machtiger. De China Factor is niet meer weg te denken.
We moeten ons wel op de een of andere manier tot China moeten verhouden Maar hoe dan? Het begint met China te begrijpen en een idee te krijgen hoe ons eigenbelang zich daartoe verhoudt. Daar gaat deze themabijeenkomst over.
Programma
THE CHINA FACTOR
- Binnen tien jaar is China’s economie de grootste.
- In 2049 wil China het beste zijn in alles van innovatie tot defensie.
HOE ZIT HET NOU MET CHINA?
- Neemt China dan het stokje van Amerika over als politieman van de wereld?
- Hoe groot is de kans eigenlijk dat China Taiwan aanvalt, de US erbij betrokken wordt en er echte oorlog komt?
- De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry en de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua gaan samen de klimaatproblemen aanpakken: hoe dan en is dit goed nieuws?
- Wordt de rol van Europa in de wereld en t.o.v. China steeds kleiner of niet?
- Hoe zit het nu met President Xi? hij heeft de wet laten veranderen zodat hij altijd president kan zijn. Maar kan dat echt?
- Wat is nu de werkelijke rol van de Chinese Communistische Partij in China en daarbuiten?
- Nederland staat op nr 6 van de Global Innovation Index, China stijgt elk jaar een paar plaatsen en staat nu op 12. Haalt China Nederland in?
- Komt er door Evergrande nu een nieuwe Lehman’s Brothers crisis of niet?
- Waarom is Musk van Tesla zo positief over China?
- De Duitse autofabrikanten kunnen niet zonder hun Chinese partners de nieuwe zelfrijdende auto ontwikkelen of toch wel?
- En wat doen al die Nederlandse multinationals zoals Philips, DSM, Akzo Nobel, Campina Friesland en anderen in China. Wat vinden zij van de mensenrechten in China?
EN HOE GA IK DAAR NOU MEE OM?
- Voor mijzelf
- Voor mijn organisatie
- Voor Nederland
Resultaat
Na deze bijeenkomst:
- Heb je meer inzicht gekregen hoe de 21ste eeuw er een wordt met Chinese karakteristieken;
- Ben je bekend met hoe China aankijkt tegen ‘wereldmacht’ en maak je kennis met het Chinese begrip van ‘allesomvattende nationale macht’;
- Kun je een conversatie over onze uitdagingen met China voeren vanuit meerdere perspectieven – met een Westerse bril op maar ook vanuit de vraag ‘Wat wil China?’;
- Heb je een nieuw kader om te bepalen hoe je je vanuit jouw eigen belang, vanuit het belang van je organisatie en vanuit het Nederlandse belang wil verhouden tot China.
Ben je ook van de partij?