De zijderoute, kraamkamer van de westerse beschaving
Uniek aan deze NRC Academiereis:
- Bijzondere reisroute van west naar oost
- In gezelschap van China-expert Annette Nijs
- Inleidende studiedag
- Mogelijkheid verlenging van de reis in Beijing
- 18 augustus 2019
- 15 dagen
- Rondreis door Oezbekistan en China
- v.a. 4895,- per persoon
De reis in het kort:
Namen uit een spannend jongensboek lijken het: Samarkand, Buchara, Tasjkent, Turpan, Dunhuang, Jiayuguan en Xi’an. Stuk voor stuk zijn het zeer oude en mythische, bijna sprookjesachtige steden. Bezoek deze oude en nieuwe zijderoute samen met voormalig staatssecretaris en China-expert Annette Nijs. Ervaar de geschiedenis van de kraamkamer van de beschaving in en zie met eigen ogen hoe de New Silk Roads aan het ontstaan zijn, waarlangs de huidige Global Economy haar producten vervoert.
Wie eerlijk naar de wereldgeschiedenis kijkt ziet dat het beginpunt van de westerse beschaving niet rondom de Middellandse Zee maar ten oosten van de Kaspische Zee. Het idee dat Europa ontstaan is uit de opeenvolging van de Hellenistische wereld, het Romeinse Rijk en de Renaissance getuigt van een vergaande historische bijziendheid. Al deze beschavingen, die wij de wieg van Europa noemen, hebben alleen tot bloei kunnen komen door de contacten die ze hebben gehad met andere, oudere beschavingen die via de zijderoutes nieuwe producten en ideeën naar het westen brachten. Die contacten resulteerden in een global economy waardoor er Chinese zijde werd gedragen door de elite van Carthago, rijke Perzen aardewerk gebruikte uit de Provence en kruiden uit India opdoken in de Afghaanse en Romeinse keuken.
De Oezbeekse steden Buchara en Samarkand waren kruispunten op de zijderoute en ademen nog de oriëntaalse sfeer van Duizend-een-Nacht, van sultans en harems, moskeeën en madrassa’s, kamelen en karavanen. Deze oude binnensteden prijken oogverblindend mooi op de Unesco-Werelderfgoedlijst. De Oezbeekse cultuur is gevormd door vele verdwenen culturen als de Bactrische, Sogdische en Partische en volkeren als Koechanen, Tocharen, Arabieren, Perzen, Turken en Mongolen.
China exploreerde onder de Han-keizers (2de eeuw voor Chr. – 2de eeuw na Chr.) de gebieden ten westen van het keizerrijk en stuitte daarbij op al bestaande handelsroutes in Oezbekistan en Perzië. Zo kon de zijderoute ontstaan waarvan het beginpunt lag in de oostelijke Middellandse Zee en het eindpunt ver in het midden van China. Tijdens de Tang-periode (6de eeuw na Chr.) groeide China uit tot een wereldmacht. Haar hoofdstad Xi’an was het beginpunt van de zijderoute waarover de handelskaravanen naar het westen voerden. De resten van deze bloeiperiode zijn nog overal in deze stad te vinden. Maar het allerberoemdst is de opgraving van het terracottaleger van keizer Qin Shi Huang. De woestijnsteden Turpan en Jiayuguan zijn spectaculaire voorbeelden van klassieke Chinese steden op de zijderoute.
Annette Nijs over China en de nieuwe zijderoute:
‘De New Silk Road gaat de geschiedenis in als de nalatenschap van de Chinese President Xi. Waar vroegen handelaren met kamelen over rulle zandwegen liepen, daveren nu treinen met containers, nog steeds via oude zijderoute steden zoals Xi`an, Turpan, Samarkand en Bouchara, enerzijds naar Iran en anderzijds naar Duisburg. Vandaar brengt een Nederlands transportbedrijf de vracht naar ons eigen Tilburg en laadt Europese whisky, babymelk, medicijnen en machines in voor de reis terug naar het Oosten. Naast nieuwe supermoderne snelwegen, spoorwegen, zeehavens, olie- en gaspijpleidingen en elektriciteitscentrales is er ook nog de veel minder bekende Nieuwe Cyber Digitale zijderoute: geavanceerde internationale netwerken voor telecommunicatie, e-commerce, slimme logistieke centra , artificiële intelligentie om fabrieken te robotiseren en fabrieksdata te analyseren, blockchain voor internationale financiële transacties en zelfs een ruimteproject om de aarde te observeren om klimaatrampen vroeg op te sporen. Internationale traditionele cultuurfestivals, promotie van moderne film en internetkunst: het kan de mensen langs de Nieuwe zijderoute – twee derde van de wereldbevolking in minstens 75 landen – dichter bij elkaar brengen. Bescherming van het oude zijderoute erfgoed op zo’n 500 locaties heeft ook de aandacht. In 2014 kregen al 33 locaties daarvan – in China, Kazakstan en Kirgizië – de status van World Heritage. Zo wordt de geschiedenis van de oude en nieuwe zijderoute verbonden. Tijdens de reis door Oezbekistan en China zal zich deze spannende verbintenis langzaam maar zeker ontvouwen.’
Gaat u mee?